The extensions have been designed as contemporary contrast using sympathetic traditional materials that preserve but not compete with the integrity of the main body of the cottage. The visual prominence of the main south elevation approach has been respected by setting the south extension away from the existing south gable to maintain a clear visual seperation. Purchasing a neglected a run down humble 16th Century Grade 2 Listed cottage with two inappropriate front and rear extensions our brief was not only to sensitively refurbish the cottage but design replacement front and rear extensions.

The 1½ storey rear north extension was set down so as not to compete with the main body of the cottage not projecting beyond the original building lines providing a contemporary contrast with the original building with glass, lead and oak panel providing a clear visual separation. The proposal restored the attic accommodation sympathetically preserving the existing trusses, purlins, and rafters to provide a master bedroom suite with en-suite bathroom facility.

Contract Value – £165k